Saya tak ingat resepi ni dari sapa.. Thanks pada empunya resepi.
BISKUT BADAM COKLAT
Bahan-bahan
250 g mentega
50 g gula halus
1 biji kuning telur
1 camca teh esen vanila
200 g tepung kek (saya guna tepung gandum je)
30 g tepung jagung
300 g badam kasar
100 g nestum
250 g coklat masakan (*ini yg mistik ni. Takde dlm kaedah. Jadi saya tukar kepada 50g serbuk koko)
250 g mentega
50 g gula halus
1 biji kuning telur
1 camca teh esen vanila
200 g tepung kek (saya guna tepung gandum je)
30 g tepung jagung
300 g badam kasar
100 g nestum
250 g coklat masakan (*ini yg mistik ni. Takde dlm kaedah. Jadi saya tukar kepada 50g serbuk koko)
Cara membuatnya:
1- Putar mentega, gula halus dan kuning telur hingga
kembang. Masukkan esen vanila.
2- Masukkan
tepung kek, tepung jagung dan serbuk koko (diayak dulu). Kacau rata.
3-
Campur badam kasar bersama
nestum dan diuli sebati.
Simpan
di dalam peti sejuk, 20 minit. Saya bentukkan mcm gambar di bawah terus. Gulung
dlm kertas minyak atau wrapping plastik.
6-Lepas tu, saya potong2 je dengan pisau letak dlm dulang. Kalau tak, korang bleh je canai dan terap adunan mengikut bentuk kesukaan. Bakar pada suhu 170'C selama 15-20 minit.
SIAPPPP!
Takde la molek sgt bentuknya. Hehe. Rasanya mmg kena guna coklat masakan
untuk rasa yg lebih pekat dan lazat. Takpe thn depan saya buat lagi ataupun
raya haji. hahaa
No comments:
Post a Comment