BISKUT KACANG
BAHAN-BAHAN :-
120 gm tepung gandum
60 gm mentega
50 gm gula kast0r
30 gm kacang tanah g0reng – ditumbuk
1 biji kuning telur
1 camb . air sejuk – ais batu
½ camt . esen vanila
putih telur
secubit garam
BAHAN-BAHAN :-
120 gm tepung gandum
60 gm mentega
50 gm gula kast0r
30 gm kacang tanah g0reng – ditumbuk
1 biji kuning telur
1 camb . air sejuk – ais batu
½ camt . esen vanila
putih telur
secubit garam
CARA
MEMBUAT :-
1 – Sediakan dulang pembakar dan griskan dgn mentega .
2 – Panaskan ketuhar pada suhu 170 oc .
3 – Ayak tepung bersama daram ked lm mangkuk adunan .
4 – Potong mentega sejuk beku menjadi ketulan kecil . Gaul dan ramas mentega dgn tepung sehingga menjadi seperti serbuk r0ti .
5 – Masukkan guka dan kacang ke dlm adunan . Gaul rata .
6 – Masukkan kuning telur , ais sejuk , dan esen vanila ke dlm adunan dan jkacau rata .
7 – Uli sedikit dan canai biskut di atas papan canai setebal 3 mm .
1 – Sediakan dulang pembakar dan griskan dgn mentega .
2 – Panaskan ketuhar pada suhu 170 oc .
3 – Ayak tepung bersama daram ked lm mangkuk adunan .
4 – Potong mentega sejuk beku menjadi ketulan kecil . Gaul dan ramas mentega dgn tepung sehingga menjadi seperti serbuk r0ti .
5 – Masukkan guka dan kacang ke dlm adunan . Gaul rata .
6 – Masukkan kuning telur , ais sejuk , dan esen vanila ke dlm adunan dan jkacau rata .
7 – Uli sedikit dan canai biskut di atas papan canai setebal 3 mm .
8 – Bentukkan biskut dgn
penerap yg sesuai mengikut bentuk yg dipilih .
9 – Aturkan biskut di atas dulang pembakar .
10 – Gliskan biskut dgn putih telur dan taburkan kacang tanah yg telah ditumbuk di atasnya .
11 – Bakar biskut selama 15 hingga 20 minit atau sehingga warna biskut bertukar menjadi kuning keemasan .
12 – Keluarkan biskut dari ketuhar dan sejukkan di atas redai kek .
13 – Hidangkan biskut di dlm pinggang bulat yg dilapik dgn kertas doily atau simpan di dlm bekas kedap udara apabila biskut telah sejuk .
9 – Aturkan biskut di atas dulang pembakar .
10 – Gliskan biskut dgn putih telur dan taburkan kacang tanah yg telah ditumbuk di atasnya .
11 – Bakar biskut selama 15 hingga 20 minit atau sehingga warna biskut bertukar menjadi kuning keemasan .
12 – Keluarkan biskut dari ketuhar dan sejukkan di atas redai kek .
13 – Hidangkan biskut di dlm pinggang bulat yg dilapik dgn kertas doily atau simpan di dlm bekas kedap udara apabila biskut telah sejuk .
No comments:
Post a Comment