Bahan-bahan
125 g mentega
225 g tepung gandum* (diayak bersama*)
1 sudu teh emplex*
70 g gula icing
1 kuning telur
1/2 sudu teh esen vanilla
100 biji badam berkulit - dipanggang terlebih dahulu
Hiasan
500 g coklat masakan
1/3 camca teh shortening
Badam cincang yg di panggang
Cara membuatnya:
1-
Putar mentega dan gula sehingga
sebati, masukkan esen vanila dan kuning telur, dan putar sehingga rata.
2-
Perlahankan kelajuan mixer,
masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dan menjadi doh lembut.
3-Ambil
secubit doh, balutkan pada sebiji badam yg sudah dipanggang tadi. Bentukkan
bujur dan susun dlm dulang pembakar dan bakar pada suhu 175C selama 15-20 minit
atau kuning keemasan.
atau kuning keemasan.
5-Cairkan
coklat masakan dengan cara double-boiler. Tambahkan lemak sayuran untuk
menjadikan coklat lebih berkilat.
6-Ambil
biskut yg sudah dibakar tadi (sudah disejukkan) letak didalam paper cup, dan
sudukan coklat cair tadi ke atasnya sehingga menyaluti seluruh permukaan.
Taburkan badam cincang di atas. Siap!!!
Tadaaaaaaaaaa!
Ohh selama berbulan-bulan, asyik fail buat coklat cair.. rupanya tersalah beli coklat...beli coklat yg poyo2..last2 yg buruk2 balutan jugak yg menjadi..hahaha. Tu lah omputih ckp, don't judge a book by its cover. Degil. :P
No comments:
Post a Comment